8230 Balatonfüred, Móricz Zsigmond utca 23.
Telefon: 87/482-817, 30/300-2304 Fax: 87/482-817

Akciós Ajánlatok

Segítse munkánkat, hogy véleményükkel, javaslataikkal emelni tudjuk Panziónk színvonalát. Kérjük töltse ki kérdőívünket.

Kérdőív kitöltése

Balatonfüred

Balatonfüred földrajzi fekvését tekintve, az északi part egyik legrangosabb idegenforgalmi városa, amely komoly történelmi múltra tekint vissza. A gyógyászat, a kultúra és az idegenforgalom szerves összefonódása jellemző Balatonfüredre. Az idegenforgalom szerepe a város életében a XVII. századtól már jelen van, miután forrásvizének gyógyhatása közismertté vált. A tavi fürdőzés a XIX. századtól hódított teret. A trianoni békeszerződés megkötése után az elveszített tengeri üdülőhelyek vendégkörét a Balaton igyekezett kárpótolni. Ettől az időponttól emlegetjük a Balatont úgy, mint a „Magyar tengert”.

Balatonfüred történelmi kulturális szerepe is kiemelkedő, ami mindenképpen szót érdemel:

1825-től minden év júliusában, Anna napkor itt rendezik meg a világhíres Anna Bált, 1831-ben ezen a helyen nyílt meg a Dunántúl első magyar nyelvű kőszínháza, amelynek romjai a mai napig megtekinthetők a városi Kiserdőben, 1846-ban indult el az első gőzhajó a Balatonon. Számos híres ember építette fel a villáját e városban: pl: Jókai Mór (itt írta Az Aranyember című művét), Blaha Lujza a híres színésznő, Lipták Gábor író, Vaszary Kolos hercegprímás...stb. A Szívkórház a fürdőtelep száz éves múltjának tanúja, bár végső formáját a XX. század elején nyerte el. Napjainkban is elismert rehabilitációs intézmény, főként a szívbetegek részére. 1926-ban a Nobel díjas hindu költő, Rabindranath Tagore is itt nyerte vissza egészségét, akiről a híres füredi sétányt nevezték el.

Balatonfüred tehát nagyon szerencsés az örökölt tárgyi, szellemi és környezeti értékeivel, amelyet évről-évre ápolnia kell, hogy a város minőségi turisztikai kínálatként jelenjen meg a piacon.

Egy kis ízelítő, amiért érdemes Balatonfüredre látogatni:

Látnivalók: Kerek Templom (Blaha u. 1.), Városi Helytörténeti Múzeum (Blaha u. 3), Blaha Lujza Villája (ma Blaha Hotel és Étterem, Blaha u. 4.), Balatoni Borok Háza (Blaha u. 5.),Vaszari Villa (Honvéd u. 2.), Jókai Mór Emlékmúzeum (Honvéd u. 1.), Kisfaludy Galéria (Kisfaludy u. 1.), Tamás-hegyen lévő Jókai Kilátó, Koloska völgy, Lóczy barlang, Szent Mihály-templom romjai (Balatonszőlősre vezető Vázsonyi utca mellett található), Pálóczi Horváth Ádám nyaralója (ma Ferencsik János Zeneiskola, Ady E. u.)Tagore sétány…stb.
A felsoroltakon kívül is számos épület őrzi a múltat, amelyeknek a legnagyobb részét átalakították, felújították. Előfordul, hogy napjainkban már más szerepet töltenek be, mint egykor, de Füred kultúrájához tartoznak.

Állandó programok:

Anna-bál (Anna Napkor – júliusban), Reformkori napok (szeptemberben), Hal és borünnep (júniusban), Szüreti Fesztivál, Vince napi Borünnep, Jókai Napok, Gitárfesztivál, Salvatore Quasimodo Költőverseny, Borhetek, Vitorlásversenyek (pl: Kékszalag)…stb.

Balatonfüred 1987-től a „Szőlő és bor Nemzetközi városa”. A városban a szőlőművelés hagyománya a régi időkre nyúlik vissza. Ezen a tájon, már 2000 évvel ezelőtti római települések ásatásai során is sok eszköz került a felszínre, ami bizonyítja a szőlőtermelés jelenlétét. A legjellegzetesebb borfajták: olaszrizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Muskotály, Tramini, Zweiget.
Egyre több pincészet dolgozik azon, hogy idegenforgalmi vonzerőként előkelő helyet foglaljon el a város életében. (Figula Pincészet, Végh Pincészet, Koczor Pincészet…stb.) A Balatoni Borok Háza (Blaha L. u. 5.) az összes kínálat együttes megjelenését biztosítja és egyben lehetőséget ad ezek megvásárlására. Érdemes megemlíteni még a környékbeli két nagyobb, a csopaki Jásdi és Söptei pincészetet, de számos bortermelő működik Balatonszőlősön és Pécselyen is.
Balatonfüred a vitorlásázás fellegvárává fejlődött. Számos kikötő várja a városban a vitorlázás szerelmeseit. Rangos hazai és nemzetközi vitorlásversenyeknek ad helyszínt évről-évre. (Pl: Kékszalag, Kékpántlika, Széchenyi István Emlékverseny…stb.)

Balatonfüredre érkező, aktív turizmust kedvelő vendégek részére is számos szórakozási lehetőség vár. A balatoni vízi sportokon túl, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt felejthetetlen kikapcsolódást nyújt az Aqua Park, gokart pálya a Munkácsy és a Germering utca sarkán, a Brázai strandon egy kisebb a tihanyi Gödrösi strandon pedig egy nagyobb kalandpark. A Balaton körül megépített 210 km-es kerékpárút hatalmas élményt nyújt a kétkerekű sportot kedvelők részére.
A kirándulók és a túrázók részére is több kiépített turista útvonal vár a környék körbe barangolásához. (pl: a Lóczy barlangtól a Koloska völgyig, Jókai Kilátó…stb.)